Bart is vrijwilliger bij Bewonerscommissie Rembrandtpark

Bart is vrijwilliger bij Bewonerscommissie Rembrandtpark

‘De buurt gaat vooruit en bewoners hebben meer contact’

Er zijn talloze redenen waarom mensen kiezen voor vrijwilligerswerk: nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten opdoen of een gat in hun CV voorkomen. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen kinderen meedoen aan activiteiten, ouderen zich verheugen op gezelschap en mensen die het even moeilijk hebben op weg worden geholpen.

Bart van Reemst is voorzitter van de bewonerscommissie Rembrandtpark, de buurt waar hij nu 15 jaar woont. ‘Ik zag dat het Rembrandtpark verloederde, vertelt hij. ‘De trappenhuizen werden viezer en mensen van buiten de wijk stortten hier steeds vaker vuil.’ Tijdens een bijeenkomst van Patrimonium woonservice, bleek dat meer bewoners zich hieraan stoorden. Samen wilden ze de wijk opknappen en richtten een bewonerscommissie op.  

Positiever over woonomgeving
‘We organiseren nu elk jaar een burendag’, vervolgt Bart. ‘We ondernemen dan een leuke activiteit zoals een barbecue en gaan ook praktisch aan de slag voor een betere woonomgeving. Zo hebben we al een schoonmaakactie gehouden, bloembollen gepoot en meegedacht over het schilderwerk. En structureel halen we oud papier op en hebben we Buurtpreventie. De buurt ziet er nu echt netter en gezelliger uit. Een ander voordeel van de bewonerscommissie is dat we beter in beeld zijn bij de gemeente en Patrimonium. Hierdoor krijgen we meer en alles sneller voor elkaar. Het geeft mij veel voldoening dat dankzij dit vrijwilligerswerk mijn woonomgeving opknapt. Uit een enquȇte blijkt zelfs dat de bewoners ook veel positiever zijn over hun woonomgeving.’

Bewoners helpen elkaar
Ondanks dat Bart druk is met zijn parttime baan als distributiemedewerker bij een bloemen- en plantenveilig én zorgt voor zijn zieke moeder, wil hij zijn vrijwilligerswerk voor geen goud missen. ‘Ik vind het belangrijk om wat te doen aan mijn leefomgeving en de sociale contacten in de buurt’, vertelt hij. ‘Voordat de buurtcommissie werd opgericht sprak ik mijn buren nauwelijks. In het trappenhuis zeiden we elkaar wel gedag, maar nu maken we ook een praatje. Ook komen mensen meer bij elkaar over de vloer. Laatst had ik autopech en kwamen er meteen een paar mensen helpen. Ook zie ik dat mensen elkaar behulpzaam zijn bij een verhuizing bijvoorbeeld. De bewoners bouwen vertrouwen op en dat gaat langzaam verder. Dit vrijwilligerswerk geeft voldoening. Ik doe mee in de maatschappij en kan een verschil maken.’

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen? Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk op deze site. Of neem contact op met de Veens-centrale-steunpunt voor vrijwilligers en mantelzorgers, gemeentehuis, raadhuisplein 1, open van ma t/m vr van 9.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur, veenscentrale@veens-welzijn.nl | T (0318) 544 131.

[fotografie: Judith Bakker]

22-05-2015